Tanggungjawab Sosial

SEGI VALUE HOLDINGS (SVH) memegang teguh kepada prinsip keadilan dan falsafah memberi dan menerima, yang menjadi teras kepada cara berniaga dan operasi hariannya. Sebagai organisasi korporat yang bertanggungjawab, SVH memenuhi tanggungjawab sosialnya dengan penuh kesedaran dan responsif terhadap keperluan dalam memainkan peranannya dari segi Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR). Ini juga merupakan tujuan utama bagi SVH untuk menanamkan dan mempromosikan nilai-nilai etika yang mendalam di kalangan pekerjanya dalam menyumbangkan usaha mereka untuk mewujudkan masyarakat yang lebih baik melalui pelbagai program yang dikenal pasti.

SVH telah mengenal pasti pelbagai saluran, aktiviti dan program untuk memberi manfaat kepada masyarakat dalaman dan luaran. Secara amnya, kami menghargai bahawa inisiatif CSR dapat dirancang dengan cara yang lebih tersusun agar kami dapat memaksimakan keberkesanannya. Antara atur kerja yang dikenal pasti sebagai sebahagian daripada Program CSR SEGI kami yang selaras dengan Visi, Misi & Falsafahnya adalah merangkumi perkara berikut:

MASYARAKAT

CSR untuk Komuniti penting bagi masyarakat setempat, yang memberikan kesedaran bahawa mereka berada di dalam organisasi yang mempunyai nilai dan keprihatinan. Ia adalah peranan penting bagi penduduk setempat untuk mengetahui bahawa SVH memberikan peluang keusahawanan, perkembangan kemahiran, pembelajaran sepanjang hayat, pekerjaan dan berusaha untuk mengurangkan kemiskinan.

PASARAN

CSR di Pasaran bertujuan mencerminkan nilai-nilai teras masyarakat di mana kita hidup. SVH menyedari hakikat bahawa ia membawa perbezaan dan memberi kesan kepada masyarakat melalui perkhidmatan inovatif dan penghargaan yang ditawarkannya, yang sebagai gantinya meningkatkan prestasi ekonomi, persekitaran dan sosial.

TEMPAT KERJA

CSR di Tempat Kerja bertujuan untuk menanamkan semangat kesukarelaan di kalangan kakitangannya. Ini seterusnya dapat membantu mewujudkan persekitaran kerja yang lebih bermanfaat dan mendorong inspirasi. Contohnya termasuk aktiviti kitar semula, membantu rumah anak yatim dan rumah orang tua dan kutipan derma.

Alam Sekitar

CSR untuk Alam Sekitar disokong oleh rasa hormat terhadap kemanusiaan dan alam semula jadi melalui putaran ekonomi seperti pengamalan Reduce, Re-use & Recycle di semua pasaraya. Kami percaya pengamatan warisan menambah baik keadaan persekitaran demi waris kita dan generasi yang akan datang.

CSR di SVH adalah diketuai oleh Bahagian Korporatnya dan pasukan pengurusan kanan. SVH akan melaksanakan berbagai program dan aktiviti yang menjadi dasar inisiatif CSR mulai dari inisiatif dalaman sehingga inisiatif yang dapat membawa impak luaran.

Lawatan ke rumah anak yatim.

Lawatan ke rumah anak yatim.

Sebuah kios sumbangan yang disediakan oleh kakitangan Segi yang prihatin.

Program kitar semula menjadikan bumi lebih sihat!

Majlis Penyampaian cek kepada Menteri Besar Selangor YAB Dato' Seri Azmin bin Ali.

Majlis Penyampaian cek kepada rumah-rumah anak yatim dan warga emas.

PROGRAM RAMADHAN BERSAMA RMS DI KUALA SELANGOR

Ini adalah program kemasyarakatan oleh DYTM Raja Muda Selangor - ia merupakan Hari Terbuka mini di mana para pelajar Yayasan Raja Muda dari seluruh daerah Kuala Selangor mengambil bahagian dalam inisiatif khidmat masyarakat 1 hari dengan komuniti setempat, golongan asnaf (keluarga berpendapatan rendah) dan pusat penempatan warga emas.

Segi Fresh adalah penaja utama program tersebut.

GALA MAKAN MALAM SEMPENA PENGUMPULAN DANA SAY-SEGIFRESH di SUNWAY HOTEL RESORT & SPA

Petaling Jaya: DYTM Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah (ketiga dari kiri) bersama YAM Tengku Datin Paduka Setia Zatashah Sultan Sharaduddin Idris Shah (ketiga dari kanan) menyaksikan penyerahan cek berjumlah RM200,000 oleh Encik Chui Ah Hock (kedua kiri) dan Encik Chia Ah Keong (pertama dari kiri) mewakili Segi Value Holdings Sdn Bhd kepada wakil Komuniti Belia Selangor (SAY) di Sunway Resort Hotel & Spa semasa acara Majlis Makan Malam Gala Pengumpulan Dana SAY-SegiFresh pada 17 Mac 2018.

Komuniti Belia Selangor (SAY) adalah pelantar yang sesuai untuk generasi muda untuk meneroka ruang dan peluang dalam menyiapkan diri untuk menghadapi cabaran masa depan. Sebanyak 43 program telah dilaksanakan selama dua tahun terakhir dengan kerjasama dan sokongan dari organisasi kerajaan, swasta dan belia. Terdapat empat elemen yang menarik bagi golongan muda termasuk perniagaan, khidmat masyarakat, sukan dan kesihatan serta seni dan budaya. Komuniti Belia Selangor (SAY) adalah pertubuhan amal yang bukan berasaskan politik dan kerajaan, dengan tujuan mewujudkan komuniti belia untuk belia dan oleh kaum belia sendiri.

MAJLIS IKHLAS RAMADHAN 2017

MAJLIS IKHLAS RAMADHAN SEMPENA PELANCARAN PEMBUKAAN PASARAYA SEGIFRESH PERTAMA DI SIKAMAT, NEGERI SEMBILAN DENGAN LAWATAN RESMI Y.B. DATO’ HJ. ABU UBAIDAH BIN DATO’ HJ REDZA (PENGERUSI JAWATANKUASA BERTINDAK, KEMUDAHAN AWAM, ALAM SEKITAR, KOPERASI & KEPENGGUNAAN, NEGERI SEMBILAN)

SEGI VALUE HOLDINGS SDN BHD MENDERMA TRAK SEJUK KE KECHARA SOUP KITCHEN

19 Ogos 2016 merupakan hari yang istimewa bagi Kechara Soup Kitchen sebab ia adalah upacara penyerahan trak sejuk bernilai RM106,000 yang disumbangkan oleh Segi Value Holdings Sdn Bhd untuk menyokong program Food Bank mereka. Upacara penyerahan diserikan oleh Puteri Selangor, Tengku Zatashah Idris, yang juga merupakan sukarelawan tetap di Kechara Soup Kitchen. Bersama trak tersebut, Segi Value Holdings Sdn Bhd turut menyumbangkan produk segar dan keperluan asas seperti sayur-sayuran dan beras sejumlah RM8,000. Presiden KSK, Encik Henry Ooi menyampaikan kesyukuran atas sumbangan kenderaan tersebut yang akan memudahkan operasi mereka dalam tugas pengagihan dalam berkhidmat kepada masyarakat untuk mengedarkan makanan dan keperluan asas kepada golongan yang memerlukannya. SVH secara peribadi berharap agar dapat bekerjasama dalam membantu mereka yang berkeperluan dan juga masyarakat secara umumnya.

RAJA MUDA SELANGOR MENYAMPAIKAN SUMBANGAN RAMADHAN DENGAN KERJASAMA SEGI FRESH

Pada bulan Ramadhan yang lalu, pihak pengurusan telah bermurah hati untuk menghulurkan sumbangan berbentuk keperluan asas seperti beras, gula, tepung dan lain-lain kepada penerima terpilih dari sekitar Kampung Perepat dan Kampung Jalan Nanas yang terletak di Klang, Selangor pada 20 Jun 2016. Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah, berkenaan menyampaikan sumbangan tersebut kepada penerima yang terpilih di Surau Al-Muhajirin dan Masjid Kampung Perepat. Segi Fresh juga mengambil kesempatan ini untuk membantu golongan yang memerlukan dan sama-sama melaksanakan tanggungjawab social korporat kepada masyarakat setempat. Diharapkan setiap individu masyarakat memainkan peranan masing-masing bagi sama-sama membantu golongan yang kurang bernasib baik.

GALA MAKAN MALAM AMAL SEGI DI CONCORDE HOTEL SHAH ALAM - 22 JAN 2016

Gala Makan Malam Amal Segi yang diadakan pada 22 Jan 2016 di Concorde Hotel Shah Alam merupakan makan malam amal pertama kami dan juga hari bersejarah bagi kami sebagai sebahagian daripada ahli Segi. Dengan Orkestra Simfoni Selangor memainkan nada yang menenangkan di latar belakang, malam ini menjadi lebih istimewa dengan kehadiran Sultan Selangor, Sultan Sharafudin Idris Shah. Tujuan acara ini adalah sebagai sebahagian daripada Tanggungjawab Sosial Korporat kami kepada masyarakat untuk mengumpulkan dana untuk menyumbang kepada golongan yang berkeperluan.

Ia juga merupakan malam amal untuk majlis Segi Value Holdings Sdn Bhd ini di mana empat organisasi kebajikan menerima bantuan sebanyak RM100,000 masing-masing. Bertemakan "Fresh Love Fresh Hope", majlis makan malam ini juga diberkati dengan persembahan daripada kanak-kanak Rumah Amal Cahaya Tengku Ampuan Rahimah (Ractar) sebagai permulaan majlis. Ractar adalah salah satu daripada empat rumah kebajikan yang menerima sumbangan dari Segi Value Holdings. Tiga organisasi lain adalah termasuk Yayasan Raja Muda Selangor (YRMS), Persatuan Kanak-kanak Spactik Selangor dan Wilayah Persekutuan dan Persatuan Kanak-kanak Istimewa Ampang.

Hantarkan Mesej kepada Kami