1984 - Selling at the night market
1984
_____
Dimulakan dengan pembelian kereta sorong tiga roda, berniaga di pasar pagi dan malam. Dengan memberi tumpuan kepada kentang, bawang, bawang putih dan cili kering, berbanding dengan yang lain, dia menjadi pemimpin di kalangan rakan sebayanya.
1994 - First Store
1994
_____
Kedai pemborong pasar tradisional pertama dengan nama Pasaran Segi di Selayang.
1997 - SAE
1997
_____
Bahagian baru, Segi Agriculture (Digabung semula dari Farm Fresh Agriculture) telah didirikan. Perniagaan ini diselaraskan semula untuk fokus pada pengembangan dua sektor iaitu borong dan runcit, memberikan nilai dari segi jimatan wang kepada pelanggan dengan menghampuskan orang tengah dan ejen.
2000 - Second Store
2000
_____
Stor borong kedua, Pemborong Runcit Segi, dibuka di Cheras, diikuti di Balakong dan Kampung Melayu Subang.
2009 - SME
2009
_____
Penubuhan Segi Marine Enterprises, untuk membawa daging segar dan makanan laut di peringkat antarabangsa dan tempatan.

2010 - Chairman
2010
_____
Pelantikan Encik Chia Ah Hoo, sebagai pengarah bukan eksekutif, yang bertanggungjawab untuk perkembangan masa depan kumpulan dan penyediaan penyelesaian yang penting.

Pembentukan Segi Logistics adalah untuk penyatuan aliran logistik kumpulan dengan sistem SAP (Sistem, Aplikasi dan Produk dalam Pemprosesan Data) yang dilaksanakan sepenuhnya oleh Kumpulan Segi.

Bahagian pelaburan harta tanah kumpulan, Segi Realty ditubuhkan.
2011 - SVH
2011
_____
Segi Value Holdings dibentuk untuk menyatukan perniagaan teras kumpulan dan memperkukuh kecekapan operasinya dan mengawasi stor rantaian kumpulan.

Pembentukan Segi Logistics dengan tujuan meningkatkan saluran pengedaran syarikat. Menguruskan protokol penghantaran, pergudangan, pesanan & inventori, Segi Logistik adalah platform operasi mandiri.
2012 - TPG & SL
2012
_____
Penjenamaan semula Pemborong Segi di Telok Panglima Garang ke Segi Fresh. Pada masa ini, kedai dan model utama untuk menaik taraf dari pasar raya tradisional ke pasar raya borong.
2015
2015
_____
YM Dato 'Syed Haizam Jamalullail dan Tan Hon Yik menyertai syarikat sebagai pengarah bukan eksekutif, yang bertanggungjawab untuk mengukuhkan kumpulan dan strategi pemasaran.
2016
2016
_____
Fokus pada model perniagaan baru yang menawarkan kemudahan lebih baik kepada pelanggan dengan pasar raya kejiranan yang bersaiz kecil.
2020
2020
_____
Pembukaan stor ke-50.


Pengalaman Kami

Model Perniagaan Holistik

Kumpulan Syarikat Segi terlibat dalam pelbagai aktiviti perniagaan yang meliputi pelbagai industri. Manakala, setiap unit perniagaan di bawah kumpulan syarikat mempunyai bidang tumpuannya sendiri, semuanya berfungsi demi melengkapkan operasi antara satu sama lain dengan tujuan utamanya untuk memupuk rangkaian bekalan runcit lengkap sehingga dapat menyampaikan bekalan hasilan yang segar dan harga berpatutan kepada para pelanggan.

Daripada impot ke ekspot, dagangan ke logistik, pengedaran dan pengurusan hartanah, setiap unit perniagaan ditubuhkan bagaikan lanjutan pertumbuhan syarikat yang diperlukan. Berlandaskan misi syarikat iaitu menambahkan nilai kepada komuniti, para pelanggan dan pembekal barangan. Dengan pemeliharaan segala aspek berkaitan dengan rantaian bekalannya, Segi mampu memastikan produk-produk yang ditawarkan adalah berkualiti dengan harganya berpatutan.

Makanan kering, hasil tani dan daging diperoleh terus daripada petani, nelayan, dan pengilang di dalam dan di luar negara, justeru menghapuskan kos orang tengah untuk memastikan penjimatan kepada pelanggan. Syarikat juga dapat mengendalikan kesegaran dan kualiti dengan menguasai pengurusan logistiknya meliputi penyimpanan dan pengedaran ke semua rangkaian pemasaran dan pengguna.

Dengan tahap penyetempatan dan penghapusan kos-kos sampingan yang tidak perlu, Segi dapat mewujudkan penciptaan nilai tambahan dengan tujuan mengembalikan kos perbezaan kepada pelanggannya melalui penetapan harga yang kompetitif, meningkatkan kesegaran atau membantu penjimatan kos pelanggan, perkhidmatan penghantaran percuma sampai ke depan pintu dan penjimatan masa.

Segi mementingkan pembangunan modal insannya, peningkatan ilmu, pelaburan teknologi berasaskan sistem dan infrastrukturnya untuk membantu dalam aktiviti perniagaannya untuk terus maju. Ia bertujuan untuk melengkapkan operasi perniagaannya yang disokong sepenuhnya dengan landasan pertumbuhan yang kukuh, seiring dengan keperluan untuk terus berkembang demi keperluan para pelanggan.

Berdasarkan model perniagaan menyeluruh yang meliputi keseluruhan rantaian dari ladang ke meja makan, Segi dapat memberi jaminan nilai secara peribadi kepada pelanggan-pelanggannya.

Bukan sahaja Segi Cash & Carry Sdn Bhd (SCC) merupakan pelopor perniagaan kumpulan Segi, ia juga merupakan nadi kepada operasi kumpulan itu, dan mendorong sumber aktiviti perniagaan unit lain yang berkisar di sekitarnya.

Walaupun SCC pada mulanya didirikan sebagai pemborong pasaran tradisional pada bulan September 1994, perubahannya dari pemborong ke peruncitan kemudian menjadi titik perubahan bagi syarikat kerana ini telah mendorong perkembangan perniagaan dan pembangunan kumpulan Segi. SCC juga bertanggungjawab untuk memperkukuhkan jenama Segi menerusi pengenalan konsep kedainya, Segi Fresh.

Pasaraya berkonsep baru ini yang menekankan bekalan makanan segar dan berkualiti kepada pelanggannya, di samping memastikan harga yang ditawarkan tetap kompetitif dan berpatutan. Misinya ke arah ini telah diperakui dengan pengiktirafan yang diberikan sebagai penghargaan atas usaha tersebut. Kesadaran akan konsepnya diserlah melalui slogan kata yang digunakan iaitu "Pilih Segar, Pilih Segi" di dalam pasarayanya dan slogan korporat yang berbunyi "Barangan Segar, Harga Borong, Pilihan Semua".

Semenjak permulaannya pada tahun 1997, SAE telah menjelajahi tanah pertanian di seluruh Asia Tenggara sehingga ke China, India dan Pakistan untuk memberikan para pelanggannya dan pemborong dengan pilihan produk pertanian yang pelbagai dan menarik. Ini termasuk bahan-bahan dapur seperti cili kering, kentang, kekacang, dan rempah-rempah, serta pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, yang semuanya bersumber secara langsung dari petani di dalam dan luar negara. 

Sebelum diedarkan, produk-produk ini disimpan di gudang SAE dan kemudahan simpanan sejuk yang merangkumi kawasan sebesar 350,000 kaki persegi. Di fasilitas ini, prosedur operasi standard dan langkah kawalan kualiti yang ketat dilaksanakan untuk memastikan kualiti barang makanan tidak terjejas semasa penghantaran ke pasaran.

Asas pengagihan produk yang diperolehi oleh kami untuk pasaran tempatan adalah melalui pelbagai saluran termasuk para pemborong, perdagangan moden dan tradisional serta ditambah oleh rangkaian pasaraya dan jualan borong kami untuk penikmatan yang sama melalui pembelian secara pukal kepada para pengguna.

Santapan yang lazat dan sihat bermula dengan bahan-bahan mentah yang segar, dimana Segi berusaha untuk sampaikan kepada pelanggannya. Inilah dorongan untuk penubuhan Segi Marine Enterprise (SME). Sebagai tambahan baru untuk Kumpulan Segi, SME yang dibentuk pada tahun 2009, adalah sebagai pembekal makanan laut dan daging berbanding dengan SAE.

Melalui unit perniagaan ini, Segi mendapatkan produknya secara langsung dari nelayan baik di dalam negara dan di negara-negara jiran seperti Thailand dan Indonesia. Dari ikan siakap merah ke bawal tambak hingga ke ikan tenggiri dan ikan keli, serta makanan kegemaran laut lain seperti udang dan sotong, kepelbagaian menjadi keutamaan untuk memastikan banyak pilihan makanan laut segar dan sejuk beku untuk pelanggan. Di samping itu, unit ini juga membekalkan daging dan ayam segar dari ladang ke pemborong dan rangkaian peruncitan.

Ini bertujuan untuk menetapkan piawaiannya dengan memastikan produk berkualiti dibekalkan kepada pelanggan-pelanggan kami dan menjaga kesegaran dan kualiti makanan laut, dagang, ayam, sayur-sayuran dan buah-buahan bersesuaian dengan konsep pasaraya kami; Segi Fresh.

SME juga dikenali sebagai syarikat pertama di Malaysia yang dapat memperolehi sumber dan pembekalan secara langsung melalui jualan borong dan pasarayanya. Hari ini, kami bangga sebab dikenali dengan tahap kualiti dan kesegaran produk segar kami.

Segi Logistics (SL) ditubuhkan pada bulan April 2011, dengan tujuan untuk meningkatkan saluran pengedaran Segi, Segi Logistics (SL) menyediakan pengurusan semua keperluan logistik dan pengedaran ke rangkaian peruncitnya. 

Bagai tunjang kepada urusan operasi kumpulan ini, SL adalah perantara aktiviti penyumberan secara langsung dengan rangkaian operasi runcitnya. Oleh yang demikian, unit perniagaan ini juga menguruskan protokol penghantaran untuk mengimpot dan mengekspot barangan pergudangan semua produk yang diperolehi, pengurusan pemesanan dan inventori, serta jaringan pengangkutan tempatan. SL berfungsi sebagai Pusat Pengedaran (DC) untuk menguruskan urusan tersebut. 

SL adalah operasi mandiri yang dibina di atas pelantar yang menyokong model perniagaan kumpulan secara menyeluruh. Ia dijangka akan berkembang secara organik dengan penawaran penyewaan kemudahan bilik sejuk untuk tujuan penyimpanan. Walau bagaimanapun, fokus utamanya adalah untuk menguruskan secara berkesan ribuan produk berbeza yang disalurkan melalui pusat pengedarannya ke semua rangkaian pasaraya Segi tepat pada masanya di sambil mengekalkan kesegaran dan kualiti, yang patuh dengan nilai misi utama kami.

Segi Realty (SR) dibentuk untuk menyokong perkembangan unit perniagaan lain dan pembangunan keseluruhan syarikat pada tahun 2009. Ketika Segi terus berkembang, syarikat akan memerlukan lebih banyak fasilitas untuk pasaraya-pasaraya baru.

Melalui pasukan kakitangan teknikalnya, SR menyeliakan perkembangan fizikal kumpulan syarikat dengan menyediakan perkhidmatan berikut: -
• Mengendalikan pemerolehan dan pengurusan semua aset dan hartanahnya.
• Penyelenggaraan semua bangunan dan peralatan bermodal Segi
• Mencari dan mengenal pasti lokasi, melakukan kajian kebolehlaksanaan pelaburan tersebut.
• Menguruskan projek termasuk renovasi, ubahsuai dan membina untuk disewa hartanah yang dikenal pasti.

SR berusaha untuk menilai secara berterusan terhadap keperluan perniagaan yang sedia ada dan baru dari pelbagai unit perniagaan serta menambah nilai dengan mencari lokasi yang berpotensi untuk berkembang, terutamanya untuk pasaraya dan gudang Segi Fresh yang baru.

Cabaran yang dihadapi tertakluk kepada lokasi sedia ada yang bersesuaian untuk keperluan perniagaan seperti mana yang digarispandukan. 

Menjenguk ke Hadapan

Mara Ke Depan

Kumpulan syarikat SEGI berniat untuk membuka pasaraya Segi Fresh yang ke-100 pada akhir tahun 2022, disokong oleh tumpuan khusus kepada penembusan pasaran di lebih banyak kawasan, terutama di sekitar utara Semenanjung. 

Dengan 50 pasaraya yang sedia ada, 50 cawangan akan dibuka lagi secara berperingkat dengan tumpuan syarikat untuk mewujudkan rangkaian logistik yang lebih baik menuju ke arah utara dan menggunakan makanan laut dan para petani untuk dipasarkan di Segi Fresh.

3 in 1 (3)

Sehingga kini, Segi Fresh sudah bertapak di Melaka, Negeri Sembilan, Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor dan Perak yang meliputi pelbagai bentuk premis perniagaan termasuk bangunan tunggal yang mencecah kawasan seluas 40,000 kaki persegi.

Untuk cawangan ke-51 dan seterusnya, tumpuannya adalah beroperasi di premis berbentuk lot kedai yang melibatkan tiga hingga lima lot dengan keluasan sekitar 5,000 hingga 7,000 kaki persegi. Oleh kerana lebih ramai pelanggan kini lebih gemar mengunjungi pasar raya yang bersaiz kecil demi kemudahan, ia menjadi model perniagaan yang lebih bersesuaian.

Dengan harapan untuk memastikan perkembangan perniagaan Segi Fresh sejajar dengan kelebihan untuk para nelayan dan petani tempatan melalui inisiatif ini, pemerolehan bekalan secara langsung dari mereka tanpa orang tengah untuk membolehkan nelayan dan petani dapat menjana pendapatan yang lebih baik.

Ini juga selaras dengan objektif Segi Fresh yang bukan sahaja ingin menawarkan hasil tani segar kepada pelanggannya tetapi juga mewujudkan peluang untuk masyarakat tempatan dari segi pekerjaan dan pendapatan.

"Impian kita menentukan berapa besarnya dunia kita. Semakin besar impian kita, semakin jauh perjalanan kita. Kejayaan bermula dengan langkah pertama kita"

                                                                                                                                                                                                             –  Chui Ah Hock – 

Hantarkan Mesej kepada Kami

Segi Value Holdings Sdn BHD

Membawa Nilai kepada Komuniti, Para Pengguna dan Pembekal Kami